Musik

Alla tävlande i Bodybuilding, Classic Bodybuilding och Women’s Physique ska sända in sin musik till den fria poseringsrutinen på förhand som musikfil (MP3) via nedanstående formulär.

Sista insändningsdag är måndag 25 november – detta så den musikansvarige får en chans att testa alla filer så att de funkar för ändamålet, och rätta till eventuella problem i samarbete med de tävlande. OBS! Den musikansvarige kan inte "starta 30 sekunder in på låten", utan den tävlande får själv redigera MP3-filen så att den startar vid rätt tillfälle.  

Om det inbäddade formuläret inte fungerar för dig, går det också bra att fylla i det på form.jotform.com/luciapokalen/musik-luciapokalen


Vi får in massor av frågor inför tävlingen. Väldigt många handlar om den fria poseringen. Är man inte van att stå på en scen i något sammanhang är det naturligt att det känns lite läskigt att stå inför en månghövdad publik, helt ensam och i minimala kläder. Du är inte ensam om att tycka att det känns läskigt! Artikeln ursprungligen postad på BODY Magazines forum. 

Några tips 

Självklart lägger du ner massor av tid på att träna detta den sista tiden! Bra för säkerheten på tävlingsdagen, bra för att få fram muskulatur och definition på bästa sätt.

 • Tiden tas från första posering och är 60 sekunder.

 • Undvik långa intron eller att du traskar omkring på scenen som start. Det finns risk att du flexar eller gör något annat som huvuddomaren tolkar som posering och då startar tiden.

 • Startas tiden innan du tänkt dig kommer tiden att stoppas innan du tänkt dig. Inte så kul mitt i din dramatiska slutouvertyr av fräcka poser. Det ser nog inte så fräckt ut när du lommar ut efter en avbruten krabba. 

Allt som kan uppfattas "stötande" ska du undvika. Stötande är ju ett diffust begrepp, men allt i stil med detta är en dåligt idé:

 • Dra in byxorna i gluteus (totalt förbjudet enligt reglerna).

 • Grova sexanspelningar (mindre grovt och med klass och stil kan det dock funka).

 • Simulerade avrättningar, skott mot publiken eller liknande.

 • Innehåller musiken textrader som "Fuck You", "I hope You die", "Jag är bäst, resten är pest" och liknande bör du nog byta musik.

Överträdelser kan leda till tillsägelse, varning, poängavdrag eller diskvalifikation, beroende på hur grovt det är.

 • Ett annat tips: Sjung eller mima inte med i texten! Inte förbjudet, men ser nästan aldrig bra ut. Oftast blir det lite klassens timme över det hela.

 • Ett tips till: Nu har du nog redan valt musik, men till kommande tävlingar: Undvik den senaste superhiten eller Rammsteins 'Du Hasst'. Det blir inte så häftig effekt när du kliver in som tredje i rad till tonerna av dessa stycken.

 • Avsluta med fronten mot publiken, så att du kan göra en snygg sorti. Ryggen mot publik och domare signalerar "jag skiter i er" (ren psykologi).

 • Håll dig i mitten av scenen. Bäst ljus och bäst möjlighet för domarna att ge en schysst bedömning. Monumentalt nybörjarmisstag: Traska runt på scenen så att du bara hinner tre-fyra poser eller posera längst ute på kanterna där det dels kan vara kolmörkt eller där bara en eller två domare ser vad du gör överhuvud taget.

 • Basera poseringen på de obligatoriska poseringarna (enligt det nya regelverket ska alla obligatoriska poser ingå - blir superstrikt fr o m 2007), lägg in snygga övergångar och komplettera med ett par favoriter eller signaturposer.

 • Kommer du av dig. Lugn - tre djupa - och sen kör du vidare. Det händer ganska sällan även om alla fasar för det i förväg. Händer det är det ingen stor sak och inte ens allltid något som andra märker. Har du tränat mycket kommer du snabbt in i det igen.

 • Volter eller en häftig dansshow ger inga pluspoäng, om det inte samtidigt förhöjer presentationen av din fysik! Om det bara är underhållande, häftigt, spektakulärt eller coolt räcker det inte hur bra det än är. Vi tävlar i bodybuilding - inte i streetdance eller i akrobatik. Gärna en volt, ett par häftiga moves eller lite artisteri, men se till att det blir lite latsspread och sidechest också. Är du så driven att du tänker i dessa banor kan du säkert klara att få in alla poserna också.

 • Försök att slappna av innan du ska in (inte enkelt, men...), tänk på att du ska ha kul och att solen går upp imorgon igen och att dina vänner inte kommer sluta prata med dig oavsett vad som händer, så kommer du att sprida glädje till publiken också (inte ens vi gråstenar till domare är opåverkade av tävlande som ser ut att ha kul på scenen).

De allra flesta säger efteråt att det var bland det häftigaste de gjort - i alla fall om de följt flertalet av ovanstående tips. Lycka till!